O Kazalištu Županja

KAZALIŠTE ŽUPANJA

 

Kazalište Županja, sljedbenik je svih kazališnih događanja u dugoj povijesti županjskog teatra.

Ta povijest seže u daleku 1890. godinu, kada se igraju prve kazališne predstave, na kućnim zabavama i u organizaciji ondašnjeg kulturnog, građanskog sloja.

Domaće stanovništvo, posluga, iako nerado i puno puta uz prisilu, moralo se uključiti jer, ponekad su trebali i statisti. Nedugo iza toga, 1895. godine, u Županji se osniva diletantsko kazalište u kojemu djeluju kako stranci, tako i već oformljena kazališna jezgra domaćeg stanovništva. Dokaz tome jeste i članak u Narodnim novinama Zagreb iz 1897. godine u kom se spominje kako u Županji radi i djeluje diletantsko kazalište.

Kazalište u Županji kontinuirano radi i djeluje, uz kraće prekide, isključivo zbog ratnih zbivanja, sve do današnjih dana, pri tome mijenjajući naslov i ime, ali uvijek u službi teatra, kulture, pazeći da se pri tome ne izgubi nacionalni kulturni identitet. Danas u vremenu elektronike, informatike, inih tehnoloških pomagala, kazalište ne gubi na vrijednosti, kvaliteti, ne gubi mladost i svježinu misli i osjećaja, ostaje jedina i najljepša veza između onoga što igra i onoga što gleda, između glumca i gledatelja.

Kazalište Županja, kao sljedbenik županjskog teatra, svrstava se u najstarija kazališta Republike Hrvatske, među rijetka kazališta koja su krajem 19. stoljeća igrala Shakespearea (Romeo i Julija 1897). Ove godine navršava se punih 125 godina života županjskog teatra. Da bi smo mogli govoriti o povijesti, tradiciji, nasljeđu, moramo raspolagati ne samo usmenim činjenicama, već imati čvrste, opipljive, materijalne, pisane dokaze. Kazalište Županja raspolaže upravo tim dokazima, činjenicama.

U svojoj arhivi čuva sve pisane dokaze: dokaze iz 1895, Narodne novine iz 1897, Originalnu knjižicu-tekst Romeo i Julija, koja je igrana u Županji, a koja je štampana 1875.godine, pismo osnivača kazališta, sliku članova kazališta iz vremena osnivanja, gotovo sve plakate od tog vremena, pa do 2015. godine.

Mjesta igranja, gostovanja, jednom riječju KONTINUITET ! Ali, ako nismo napredovali, ako nismo bolji, uspješniji, ako nismo prepoznatljivi po načinu i kvaliteti rada, uzalud nam je povijest, tradicija.

Stoga mi možemo s ponosom, uzdignute glave reći: DA, MI SMO KAZALIŠTE ŽUPANJA! -  Branko Puhek, ravnatelj kazališta Županja